Forum www.ulicaprosta.net Strona Główna www.ulicaprosta.net
Forum przy Ulicy Prostej

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Osad. Osadzanie falszywych prorokow.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ulicaprosta.net Strona Główna -> Problemy Kościoła Powszechnego
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Sob Cze 26, 2010 12:27 pm    Temat postu: Osad. Osadzanie falszywych prorokow. Odpowiedz z cytatem

Chodze z tym pytaniem juz dosc dlugo.
Znam falszywych nauczycieli i znam podporzadkowanych im owieczek. Razem ida droga szeroka. Nie wiem na ile kto swiadomy tego co dzieje sie z ich duchowym zyciem. Przyciez nie sa glupi, az wrecz na odwrot wyksztalceni i inteligentni. Widze to, i chce powiedziec im otwarzcie prawde. Jednemu juz probowalam, nie byl szczesliwy. Ale mam nadzieje ze zastanawia sie nad nasza rozmowa. Falszywosc polega na tym ze miesza islam z chrzescjianstwem. On tego nie sam sie nauczyl tylko nasi "wspaniali" misjonarzy z zachodu wbili mu do glowy. Znalam go od poczatku, razem wzrastalimy w wierze, zdrowej nauce. Spytacie wiec, jak ktos trzyma sie zdrowej nauki to dlaczego odchodzi do falszywej. Otoz odpowiem tak ze nadal na wschodzie istnieje stereotyp ze wszystko co pochodzi z zachodu jest dobre i zdrowe. I dlatego czesto lykamy wszystko dowierzajac wielkim nazwiskom i instytucjom. A potem juz sami nie wiemy gdzie brniemy.

Wiec moje pytanie jak osadzac falszywych nauczycieli? Wiem pare osob co probuja walczyc przeciwko orgomnej machiny herezji ale bez skutkow. Za te machina stoja wiele kosciolow i organizacji. Tak naprawde nic do nikogo nie dochodzi. Ludzie nie chca slyszec nic negtywnego, wszystko ma byc na sile pozytywne i "dobre".
A owieczki jak szli tak i ida za okrutnymi pasterzami.

Moj maz mowi ze osad i spraweidliwosc nalezy do Pana.

Ale ja tak naprawde nie kieruje sie samym osadem i nie szukam sprawiedliwosci. Tylko pytam dlaczego ja nie moge mowic prawde? Dlaczego tamci ludzie nadal moga bezkarnie zwodzic wielu? Czyzby to wola Panska aby pozostawic wszystko tak jak jest? tak jak pisze niech swiety sie uswieca a brudny bardziej sie brudzi?
Jezeli to jest tak to jestem sklonna pozostawic ten temat. I niech Pan przyjdzie szybciej.
Powrót do góry
Smok Wawelski

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

makesz napisał:
Moj maz mowi ze osad i spraweidliwosc nalezy do Pana.

Proponuję Twojemu mężowi (którego pozdrawiam przy okazji) lekturę 2 artykułów z naszej strony na temat sądzenia, rozsądzania i osądzania. To powinno sporo wyjaśnić:

http://www.ulicaprosta.net/nowastrona/tikiwiki24/tiki-read_article.php?articleId=1
http://ulicaprosta.lap.pl/pdf/sadzic_czy_nie_2.pdf

makesz napisał:
Wiec moje pytanie jak osadzac falszywych nauczycieli? Wiem pare osob co probuja walczyc przeciwko orgomnej machiny herezji ale bez skutkow. Za te machina stoja wiele kosciolow i organizacji. Tak naprawde nic do nikogo nie dochodzi. Ludzie nie chca slyszec nic negtywnego, wszystko ma byc na sile pozytywne i "dobre".

Słowo Boże nie pozostawia wątpliwości na ten temat i gdyby Kościół umiłował Pismo, to wiedziałby, co robić. Ale diabeł dobrze o tym wie i dlatego stara się trzymać wierzących z daleka od Biblii. Wystarczy przeczytać V Mojż. 13 i zastosować do rzeczywistości pod Nowym Przymierzem, co robią w swoich pismach apostołowie. Kościół powinien wyłączać fałszywych nauczycieli i proroków spośród siebie [II Jana 9-10], walczyć o wiarę raz na zawsze przekazaną świętym [Judy 3], ostrzegać, a następbnie unikać heretyków [Tyt. 3:10-11] i tłumaczyć, co trzeba tym, którzy mają jeszcze wątpliwości, a w stosunku do tych, ktorzy brną w błąd i sami innych w błąd wprowadzają [I Tym. 3:13] należy mieć odrazę [Judy 22;23].

makesz napisał:
Tylko pytam dlaczego ja nie moge mowic prawde? Dlaczego tamci ludzie nadal moga bezkarnie zwodzic wielu? Czyzby to wola Panska aby pozostawic wszystko tak jak jest? tak jak pisze niech swiety sie uswieca a brudny bardziej sie brudzi?

Możesz i powinnaś, bo mamy mówić prawdę każdy z bliźnim swoim, ponieważ jesteśmy członkami jedni drugich [Ef. 4:25]. Czasy mamy coraz gorsze, co jest przepowiedziane w Piśmie. Dlatego trzeba wyrywać z ognia tych, których jeszcze można wyrwać. Chodzi tylko o to, żeby robić to we właściwy sposób. Wolą Boża jest, żeby ochronić Kościół przed wilkami w owczych skórach i sam Pan Jezus o tym mówił [Mat. 7:15-23]. Więc warto pisać i ostrzegać nawet, gdyby niewielu było tych, którzy dadzą się ostrzec i wyrwać z potrzasku zwiedzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Smoku,

Dzieki za odpowiedz. Czytalam ten artykul z ktorym w pelni sie zgadzam. Blogoslawie tego albo tych co napisali i tych co przetlumaczyli (wiem, tlumaczenie jest zmudna praca).

Ja na Pismie mocno (jeszcze) nie stoje. Dopiero teraz czytam wielu rzeczy ze zrozumieniem.

Chce pisac o tej prawdzie dlatego ze wielu protestantow wspiera tych falszywych nauczycieli swiadomie lub nie swiadomie.

Bardzo fajnie powiedziales o tym wyrywaniu z ognia. Boli mnie i to bardzo. W przeszlosci probowalismy zeby prawda wyszla na jaw, ale bezskutecznie. Bo my nie jestesmy kims jak tamci falszywi nauczyciele, ktorzy maja tytuly, posady i "doswiadczenia" w "dziedzinie". Zostalismy zdradzeni przez wielu ludzi i pozostawieni sobie, odizolowani od innych.
Nic nie moglismy zrobic, bo ludzie "wierzacy" wybrali wygodniejsza postawe nie dociekania sie prawdy lecz swiety spokoj kosztem dusz.

Sa ludzie w Kazachstanie ktorzy prosza mnie zebym powiedziala o tych rzeczach publicznie. Nigdy tego nie probowalam. Moze teraz na to czas?

Nie wiem. Niech Bog mnie kieruje, a nie poczucie sprawiedliwosci. Zeby wszystko przynioslo jednyie chwale Bogu.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I znowu musze tu blogoslawiac. Smile

Blogoslawiam tego albo te co napisal/a artykul na ulicy prostej "Argumenty wysuwane przeciwko krytykom falszywych nauk".

Niech Bogu beda dzieki za owoce Ducha Swietego. I cala chwala tylko Jemu.
Amen Amen!
Powrót do góry
Milenka

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 9:40 pm    Temat postu: Osąd.Osądzanie fałszywych proroków. Odpowiedz z cytatem

czy wiara,że Pan Jezus to Ojciec w Nim,to herezja?Czy nazwanie tego herezją to przesada?Bo przyjaźnię się z kimś kto mówi,że Pan Jezus to nie osobna Osoba.Może niezrozumiale napisałam....Ale to mnie dręczy.
Powrót do góry
Smok Wawelski

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 10:15 pm    Temat postu: Re: Osąd.Osądzanie fałszywych proroków. Odpowiedz z cytatem

Milenka napisał:
czy wiara, że Pan Jezus to Ojciec w Nim, to herezja? Czy nazwanie tego herezją to przesada? Bo przyjaźnię się z kimś kto mówi, że Pan Jezus to nie osobna Osoba. Może niezrozumiale napisałam.... Ale to mnie dręczy.

Jeszua czyli JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz czyli jako Namaszczony [I Jana 4:2-4]. Jeśli nie jest osobną Osobą niż Ojciec i Duch, to nie może być Namaszczony, bo nie miał Go kto namaścić, a w Biblii nie ma idei namaszczania samego siebie. Nie ma również idei posyłania samego siebie, ani idei pośredniczenia między kimś a samym sobą. Jeśli Jezus nie jest osobną Osobą, to nie jest ani Mesjaszem, ani Arcykapłanem, ani Synem Bożym (bo nie można być synem samego siebie). Jak widać, nauka wyznawana przez tego kogoś kwestionuje fundament wiary, a zatem jest herezją. Żaden inny Jezus, który nie jest Stwórcą nieba i ziemi oraz Bogiem Izraela i który nie został posłany przez JHWH i Jego Ducha [Iz. 48:12-16] nie może nikogo zbawić. Dlatego twierdzenie, że jest to herezja, nie jest przesadzone.
Powrót do góry
Milenka

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 8:28 am    Temat postu: Osąd.Osądzanie proroków Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję!
Powrót do góry
Owieczka

PostWysłany: Wto Sie 31, 2010 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawe kazanie na temat sądzenia:

http://www.knp.lublin.pl/pl/nauczanie/374-nie-sadzcie.html
Powrót do góry
Quster

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze gdyby KNP nie był taki rozpolitykowany... co oceniam negatywnie w kontekście tego kościoła, zgodnie z kazaniem, aby nie obawiać się mówić co jest słuszne, a co nie Wink
Owieczka

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, też mi to 'politykowanie" i "społecznictwo" nie odpowiada, niemniej odkryłam na ich stronie parę ciekawych i budujących kazań.
Nie zgadzam się też z nieutracalnością zbawienia, który to pogląd głoszą.
Powrót do góry
agnieszkas

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawe, ze ja ostatnio tez trafilam na te stronke i temat o nieutracalnosci zbawienia Smile, a co myslicie o tym co napisal "starzec" w temacie " (Nie)utracalnosc zbwienia" na 6 stronie ostatni post (odpowiedz na zapytanie "twojego przyjaciela")
Stale przy Nim być.

http://brass3.wrzuta.pl/audio/039EVOjjHEv/tomasz_zoltko_-_po_prostu_z_jezusem_zyc
Powrót do góry
Smok Wawelski

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 1:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agnieszkas napisał:
ciekawe, ze ja ostatnio tez trafilam na te stronke i temat o nieutracalnosci zbawienia Smile, a co myslicie o tym co napisal "starzec" w temacie " (Nie)utracalnosc zbwienia" na 6 stronie ostatni post (odpowiedz na zapytanie "twojego przyjaciela")

Starzec wypowiadał się i u nas w wątku o nieutracalności zbawienia:

http://www.ulicaprosta.net/forum/viewtopic.php?t=39&postdays=0&postorder=asc&start=0

Najwyrażniej określenie "wieczne zbawienie" jest dla niego równoznaczne z określeniem "zbawienie dane raz na zawsze". Co nie jest prawdą. Podobnie jest z żywotem wiecznym, który jest wieczny sam w sobie i dany każdemu, kto aktualnie wierzy, a nie dany raz na zawsze bez względu na to, jak będzie postępował człowiek, który kiedyś uwierzył. Argumentacja na ten temat padła już w wątkach o nieutracalności zbawienia i Liście do Hebrajczyków oraz jego adresatach. Do wglądu:

http://www.ulicaprosta.net/forum/viewtopic.php?t=953
http://www.ulicaprosta.net/forum/viewtopic.php?t=785&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=hebrajcz%2A
Powrót do góry
agnieszkas

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smoku, no wlasnie o tym Starcu mowie co sie wypowiadal w tym watku o ktorym w spomniales tutaj na UP.

Jakos mam metlik w tym temacie jeszcze, choc go czytam i czytam, nawet sobie wydrukowalam. Smile

...ale w sumie chyba masz racje w tym co tu napisales...;
Cytat:
Najwyrażniej określenie "wieczne zbawienie" jest dla niego równoznaczne z określeniem "zbawienie dane raz na zawsze". Co nie jest prawdą. Podobnie jest z żywotem wiecznym, który jest wieczny sam w sobie i dany każdemu, kto aktualnie wierzy, a nie dany raz na zawsze bez względu na to, jak będzie postępował człowiek, który kiedyś uwierzył.

Stale przy Nim być.

http://brass3.wrzuta.pl/audio/039EVOjjHEv/tomasz_zoltko_-_po_prostu_z_jezusem_zyc
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ulicaprosta.net Strona Główna -> Problemy Kościoła Powszechnego Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: